dissabte, 5 de maig del 2012

Aquest blog neix de la necessitat de posar a disposició de tots els interessats informacions i materials sobre el monument romànic més important de Catalunya i un dels més interessants de tot Europa.
La voluntat és oferir els elements que ens ajudin a millorar la nostra comprenssió sobre un gran monument romànic, un conjunt que encara avui ens continua reclamant la nostra atenció i estudi.
La portada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, malgrat l'atenció que ha merescut dels estudiosos, continua presentant aspectes no resolts, continua interrogant-nos i mereixen la nostra atenció.
Quan vaig publicar el llibre Pantocràtor de Ripoll. Portada romànica del monestir de Santa Maria (2008) vaig donar-me compte que malgrat que la portada havia generat i generava molta bibliografia, hi havia unes mancances molt importants en el seu estudi. Hi havia estudis històrics, fets des dels coneixements de l’època, als que no es donava importància o eren desconeguts; hi havia anàlisis parcials, plens de interessants troballes, però mancava moltes vegades relació entre els estudiosos, etc. 
Moltes vegades es parla en certa lleugueressa de la portada romànica de Ripoll. Alhora els estudis dedicats a la portada romànica de Ripoll no tenen difusió o resten en cercles tancats. Moltes vegades sembla com si els estudis bàsics no hagin estat mirats i llegits. En definitiva, que mancava un marc amb voluntat de profunditat i de globalitat, d'un treball sostingut.
Calia abordar una síntesi i una revisió molt important dels estudis sobre la portada romànica de Ripoll com a primer pas per anar completant un estudi que es absolutament necessari d'un dels grans monuments romànics europeus.
La portada romànica de Ripoll ha estat assenyalada com un rara avis dins de l’escultura romànica. És aquesta visió exacta? Quines relacions té amb l’escultura romànica? I en tot cas, quines eren les intencions particulars dels inspiradors i executors d’aquesta portada romànica?
Intentarem fer amb aquesta blog un servei i anar complentant un mapa dels coneixements que hi ha sobre la portada romànica, dels elements encara en discussió i de les aporximacions que puguin aportar quelcom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada