El treball de mossèn Gudiol va ser primer un cicle de conferències al Centre Excursionista de Catalunya, a Barcelona el dies 4 i 11 de desembre de 1908. Publicada la conferència al Butlleti del Centre Excursionista de Catalunya (AnyXIX. Núm. 171, 172, 173 i 174, Abril, maig, juny i juliol de 1909), del que posteriorment s'en feu una edició per la Tipografia L'Avenç.
Quan Josep Gudiol va aquesta important aportació al coneixement de la portada romànica de Ripoll cal dir que ja era una autoritat en la història de l'art. Ordenat sacerdot el 1896, ja el 1902 publicà Nocions d'arqueologia sagrada catalana, un text utilitari per a l'ensenyament de certes nocions als seminaristes.
Aquesta publicació li va permetre relacions amb diferents societats arqueològiques i d'acadèmiques.
El 1907 va participar en la Missió arqueològico-jurídica a la ratlla d'Aragó, organitzada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), que tanta transcendència va patir en la valorització de l'art romànic català i de les importsnts pintures murals del Pirineu lleidetà. A l'expedició va anar acompanyat per Josep Puig i Cadafalch, Josep Gudiol, Josep M.Goday i el fotògraf Adolf Mas.
No entrarem a parlar de tots l'obra de Josep Gudiol, que sempre mereix un esguard ja que és anar al orígens del nostre coneixement de l'art català.
No entrarem a parlar de tots l'obra de Josep Gudiol, que sempre mereix un esguard ja que és anar al orígens del nostre coneixement de l'art català.
Cal dir que malgrat la coneixença que Guidol tenia amb el gran fotògraf Adolf Mas, les fotografies que il·lustren la conferència foren fetes per Antoni Amatller, que tenia casa a Ripoll (data poc coneguda), al raval de Sant Pere.
La veritat és que la interpretació de les escenes de la portada romànica de Ripoll de Gudiol, amb lleugueres millores fetes per Eduard Junyent i Josep Tuneu, ha estat la que fins ara ha prevalgut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada