dijous, 10 de maig del 2012

El fonedís cap del lleó de la dreta de la portada romànica de Ripoll

El cap del lleó de la dreta de la portada romànica de Ripoll és una figura fonedissa en el temps. La constatació la trobem en una ullada a totes les imatges que sobre la portada tenim des de començaments de segle XIX.

Aquesta circumstància no ha estat denunciada mai, quan, conjuntament amb el cap de Sant Pau, és de les que apareix i desapareix d’una manera poc lògica dins dels avatars que ha patit la portada romànica de Ripoll.

1847
El lléo de la dreta de la portada romànica de Ripoll el podem veure al gravat de F.X. Parcerisas de 1847 al llibre Recuerdos y bellezas de España.
La resolució artística del cap del lleó ens podria fer desconfiar de quina era la realitat. Però no sembla lògic no haver optat per posar fantasiosament un cap a Sant Pau i fer-ho en el cas del lleó.












1880
Existeix també el cap del lleó de la part dreta de la portada romànica de Ripoll en el gravat d'Antonio Herbert publicat en  La Ilustración española (Any XXIV, núm. XX. Madrid, 30 de maig de 1880): «Gerona.— Puerta de la iglesia del monasterio de Ripoll (siglo X)».
La similitud de l'opció artística d'Herbert ens fa pensar que potser estem davant una versió del gravat de Parcerisas.

1867
Però el cap del lleó de la part dreta de la portada romànica de Ripoll desapareix i ja no es present en el dibuix que Josep Berga Boix va fer per encàrrec de l'arquitecte provincial de Girona Martí Sureda durant la visita de 1867.
Ofereixo un detall del dibuix.
Com no podia ser d'altra manera, el cap del lleó de la part dreta de la portada tampoc apareix en les fotografies que es feren al mateix temps que el dibuix de Josep Berga Boix.
Amb aquestes fotografies podem assegurar que el dibuix de Berga Boix no es una fantasia artística.

1893
Fent un gran salt en la sèrie cronologica, a les fotografies de A.S. Xatart de 1893 el cap del lleó continua essent inexistent.


1897
Però en una miraculosa resurrecció, en aquesta fotografia ens reapareix el cap del lleó de la part dreta de la portada.
És una fotografia del llibre de Cayetano Barraquer Las casas de religiosos en Cataluña durante el primer tercio del siglo XIX (de 1906 ) . La fotografia apareix signada i datada com «Fotografia de Francisco Brunet 1897».




Inicis segle XX
D'inicis del segle XX, ja apareix sempre més el cap del lleó de la part dreta de la portada romànica de Ripoll.
Hi han fotos amb el cap del lleó del costat dret de la portada romànica a l'arxiu Adolf Mas. La que reproduïm és de l'any 1929.
En una fotografia del Fons Masó de Girona de 1924  també apareix aquest cap del lléo.
Però també podem trobar aquesta reaparició maravillosa en fotos de Lucien Roisin, en imatges datables cap a 1920.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada